HTML

konstrukt.blog

Érdekes építmények, épületes érdekességek.

Friss topikok

Linkblog

2009.07.25. 23:32 watchup

Turning Torso

A Turning Torso egy spirálisan csavarodó felhőkarcoló a svédországi Malmö városában.
Tervezése a nemzetközileg elismert, spanyol építész és mérnök, Santiago Calatrava nevéhez fűződik.

Az 54 szintes torony magassága 190 méter, mellyel megépítésekor Svédország legmagasabb épülete, és Európa második legmagasabb lakóépülete a 264 méteres moszkvai Triumph-Palace után.

Az átlag szint terület 400m2. Az épület össz lakás területe 14600m2, és össz irodai területe (a 2-12 szintig, az alsó két blokkban) 4200m2.

Az elfordulás hatását 9db, egyenként öt emeletetet magába foglaló blokk adja. A blokkok közt plusz egy emeletnyi szünet van. Minden blokk 10 fokot csavarodik, így az épület legfelső blokkjának csúcsa 90 fokban fordul el az alsó blokk aljához képest.

 

 

 

 

 Az épület fő tartószerkezeti eleme egy központi vasbeton cső, mely 10,6m belső átmérőjű és falvastagsága a földszinten 2,5m, míg a felső szintnél 40cm.

Az ötemeletes blokkok erre a vasbeton cső magra ülnek fel úgy, hogy a blokk alsó födémje befelé kúposan megvastagodik 40-90cm-ig, és a széleken 11 oszlopot támaszt alá, mely a felette lévő 5db normál 27cm vastag sík födémet tartja.

Az épület alapozásaként a közbenső vasbeton cső alatt egy 30m átmérőjű 7m vastag alaplemez szolgál ami 15m-el a terepszint alatt 3m-re sziklába van ágyazva, így itt nem volt szükség cölöpökre. Az szélső oszlopokat és az acél merevítő vázat cölöpök támasztják alá.

Már a tervezés elején ismert volt, hogy a legnagyobb kihívást az épület merevítése jelenti, hiszen a luxusapartmanok lakói nem szeretnék úgy érezni magukat az épületben, mintha egy csónakban lennének.

A merevítést a födémek csúcsán végigfutó vasbeton gerinc-oszlop és az esztétikai szempontból is markáns külső acél merevítő váz segíti. A vasbeton gerinc-oszlop és a belső vasbeton cső együtt egy merev görbült síkot jelöl ki, az erre merőleges irányokban történő merevítésért pedig a két acél tartó rács felel. A merevítő rács így minden irányban hatékonyan gátolja a szélteher hatására bekövetkező elmozdulásokat és gerjesztett rezgéseket. A szélcsatorna tesztek szerint 44m/s-os (158km/h) szélvihar esetén a maximum kilengés a csúcson 30 cm, 0,02g gyorsulással, ami a bent tartózkodók számára, alig észlelhető.

Az épület megvalósulási költsége kb 235 millió Usd. Az épület építése 2001-ben kezdődött, a hivatalos átadás 2005-ben történt.

Források: turningtorso.com, www.peri.de, extreme engineering, Penelope-turningtorso-ppt, T-T case study, designbuild-network.com, books.google fib awards, calatrava.info, hu.wikipedia.org, arkinetia.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: malmö mérnök szerkezet felhőkarcoló statika calatrava turning torso


A bejegyzés trackback címe:

https://konstrukt.blog.hu/api/trackback/id/tr431268512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása